Yeni Üye | Üye Girişi | Sipariş Takibi | Favorilerim | Detaylı Arama | Yardım | Bize Ulaşın | Şifremi Unuttum | Bayi Girişi | Blog
Google+ FaceBook Twitter
Popup

adet sepetinize eklenmiştir.

Toplam Fiyat:

Türk Mutfak Kültürü ve Din

Rağbet Yayınları
Adet:  
Seçtiğiniz adet sepete eklenecektir.
Fiyatlarımıza KDV dahildir.
%20 İndirim
Arkadaş Fiyatı: 13,2 TL
Etiket Fiyatı: 16,5 TL
Kazancınız: 3,30 TL
Kazanacağınız Puan: 26
Twitter Facebook Google + Tumblr More
Ürün Açıklaması

Ibn Haldunun ve Mary Douglasin yemek teorileri çerçevesinde ele alinan bu çalismada, tarihi seyir içerisinde dünyanin en büyük mutfaklarindan biri haline gelmis olan Anadolu Türk mutfak kültürünün din ile iliskisi incelenmistir. Insanlarin ne yedikleri, cografi ve iklim sartlari ile birlikte, onlarin kültürü ve inanciyla sekillenmektedir. Din, mutfak kültürlerinin olusmasinda degismeyen bir öz olarak çekirdek görevi yapmaktadir. Yaratilisi geregi yemeye mecbur olan insani, beslenme konusunda en çok sinirlayan dini inancidir. Dinlerin beslenmeye farkli yaklasmasiyla da, degisik beslenme rejimleri ortaya çikmistir. Çin ve Fransiz mutfaklariyla birlikte dünyanin üç büyük mutfagindan biri olarak görülen Türk mutfaginin, dünya mutfaklari içerisindeki yerini tespit edebilmek için, genel geçer diger mutfak kültürlerine ve bu mutfak kültürlerinin olusmasinda onlarin geçmiste veya su anda sahip olduklari dinlerine de bakilmistir. Orta Asyanin genis bozkirlarinda çesitli dinlerin etkisinde buyük ölçüde göçebe bir hayat sürmüs olan eski Türklerin yemek kültürleri de buna göre olusmustur. Etin yaninda çesitli sebze, meyve ve tahillari da mutfaklarinda kullanan Türklerin, yerlesik hayata geçmeleri ve Islamin kabulü ile birlikte beslenme aliskanliklarinda önemli degisiklikler meydana gelmistir. Islamlasma süreci ile birlikte yeni özellikler kazanmis olan Türk mutfagi, Osmanli döneminde bu cografyadaki pek çok mutfak kültürünün zenginligini de bünyesine alarak dünyanin en büyük mutfaklarindan biri haline gelmistir. Çin, Iran, Arap, Bizans, Avrupa ve Akdeniz mutfaklarindan etkilenerek zenginlesen Türk mutfaginin bu etkilesim sürecinde kirmiziçizgilerini belirleyen ise genellikle din olmustur. Bu sekilde hiçbir mutfagin hâkimiyetine girmeyen Türk mutfagi, Islami anlayis çerçevesinde kendi özgünlügünü koruyarak zenginlesmistir. Etkilenilen pek çok iklim ve kültür olmasina ragmen, Islamin bazi besinlere getirdigi yasaklar, yemek yeme usül ve ölçüler, Türk mutfagina genel kimlik veren degismeyen özü olusturmustur. (Tanitim Bülteninden)

Ürün Detayı
ISBN: 9786055378357
Yazar Adı: Olgun Közleme
Yayıncı: Rağbet Yayınları
Cilt: Ciltsiz
En (cm): 14.0
Boy (cm): 21.0
Kağıt Cinsi: Avrupa Okuma Kağıdı
Sayfa Sayısı: 328
Ağırlık (gram): 450

Başa Dön